ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Έφτασε η ώρα να προγραμματίσουμε και την χειμερινή μας καθημερινότητα! Να ορίσουμε νέους στόχους. Να ασχοληθούμε με νέες δραστηριότητες. Να λάβουμε περισσότερες γνώσεις. Να ανακαλύψουμε τα ταλέντα και τα χαρίσματά μας. Να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας, μα και να υπολογίσουμε τα έξοδά μας.

Συνήθως, μέσα στην σχολική χρονιά ασχολούμαστε με την απόκτηση του πτυχίου κάποιας ξένης γλώσσας ακόμη με την εκμάθηση επιπλέον ξένων γλωσσών. Με την εξάσκηση της μουσικής μας παιδείας πάνω σε ένα όργανο, την συμμετοχή μας σε χορωδία ή την ενασχόλησή μας με τον χορό! Με την άθληση του σώματός μας, κάνοντας κάποιο άθλημα. Και τα κυριότερο, όταν τα μαθήματα δυσκολεύουν ή έχουμε μεγάλες απαιτήσεις, παρακολουθούμε επιπλέον μαθήματα σε φροντιστήρια!

Ωραία, απαραίτητα και θεμιτά όλα αυτά, σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς υπερβολές. Όμως, υπάρχουν και πνευματικά χαρίσματα, που κάποιες φορές παραμελούνται από το νέο μας πρόγραμμα. Για μια ολοκληρωμένη προσπάθεια και έναν συγκροτημένο χαρακτήρα, είναι αναγκαία κι αυτά! Και λέγονται αρετές! Μέσα από την καλλιέργεια των αρετών, θα λάβουμε την Χάρη του Θεού! Την φώτιση και τα χαρίσματα που δίνει ό Θεός σ' αυτούς πού προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Έτσι, τα μεν χαρίσματα πού καλλιεργήσαμε με τις διάφορες ασχολίες μας βοηθούν στην επικοινωνία και την συνεργασία με τους συνανθρώπους μας, τα δε πνευματικά χαρίσματα μας βοηθούν στην επικοινωνία μας με τον Θεό! Τα πρώτα θα γίνουν τα σκαλοπάτια για να πλησιάσουμε τους γύρω μας, τα δεύτερα η κλίμακα για να φτάσουμε στον ουρανό! Δύο ξεχωριστοί αγώνες, δύο διαφορετικοί στόχοι, άλλα μέσα σε ένα πρόγραμμα!

Και τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν! Όλοι μας χρειαζόμαστε και τα δύο για να πετύχουμε τους στόχους μας! Αλλιώς, οι κόποι μας θα πάνε χαμένοι, αλλά και στην κοινωνία θα είμαστε λειψοί. Οπωσδήποτε πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Δηλαδή: 

Ο κόπος με την υπομονή!  

Η άθληση με την ελπίδα! 

Η μουσική με την χαρά!

Η ξένη γλώσσα με την αγάπη! 

Το μάθημα με την ταπείνωση!

Ο αγώνας με την επιμονή! 

Τότε το νέο μας πρόγραμμα θα έλθει με την βοήθεια του Θεού εις πέρας! 

Καλή μας χρονιά!

Πηγή: Περιοδικό Αγία Λυδία, Τεύχος: Σεπτέμβριος 2018.